de werking van ons spierstelsel.
 
Het spierstelsel,  ook wel het musculoskeletale systeem genoemd, is verantwoordelijk voor  de beweging van het menselijk lichaam. Het bestaat uit verschillende  typen spieren die samenwerken om beweging mogelijk te maken.
 
 
Soorten spieren:
  1.  
Skeletspieren: Deze spieren zijn bevestigd aan de  botten van het skelet en zorgen voor de beweging van het lichaam. Ze  kunnen bewust worden gecontroleerd. Skeletspieren kunnen worden  onderverdeeld in twee hoofdtypen: langgerekte spieren (zoals de biceps)  en platte spieren (zoals de buikspieren).
  
Gladde spieren: Deze spieren bevinden zich in de  wanden van interne organen, bloedvaten en het spijsverteringsstelsel. Ze  werken onbewust en kunnen niet bewust worden gecontroleerd. Gladde  spieren zorgen voor samentrekkingen die onder andere de bloeddruk,  ademhaling en spijsvertering regelen.
  
Hartspier: Het hart bestaat uit een speciaal type  spierweefsel, het hartspierweefsel. Het hartspierweefsel heeft het  vermogen om onvermoeibaar en ritmisch te samentrekken, waardoor het hart  bloed door het lichaam kan pompen.
  
Werkingsmechanisme van spieren:
 
Spieren werken door middel van samentrekkingen. Het basiselement van een spier is de spiervezel,  ook wel de spiercel genoemd. Spiervezels zijn opgebouwd uit  myofibrillen, die op hun beurt bestaan uit samengetrokken eiwitbundels,  actine en myosine genaamd.
 
Het samentrekken van een spier vindt plaats via het glijbanenmechanisme.  Hierbij grijpen de myosine-eiwitten (dikke filamenten) aan op de  actine-eiwitten (dunne filamenten) en trekken ze naar elkaar toe. Dit  verkort de lengte van de spiervezels en veroorzaakt samentrekking. Dit  proces vereist energie in de vorm van ATP (adenosinetrifosfaat).
 
De samentrekking van spieren wordt gecontroleerd door het zenuwstelsel.  Zenuwimpulsen worden vanuit de hersenen en het ruggenmerg naar de  spieren gestuurd via zenuwvezels. Deze impulsen stimuleren de vrijlating  van calciumionen in de spiercellen, wat het samentrekken mogelijk  maakt.
 
Het spierstelsel werkt samen met het skeletstelsel  om beweging mogelijk te maken. Spieren zijn bevestigd aan de botten via  pezen. Als een spier samentrekt, trekt hij aan het bot waaraan hij is  bevestigd, waardoor beweging ontstaat.
 
Het spierstelsel is essentieel voor ons vermogen tot beweging en  coördinatie. Het stelt ons in staat om te lopen, rennen, tillen en  allerlei andere activiteiten uit te voeren die afhankelijk zijn van  spierkracht en controle.